Elhunyt Puskás Ferenc agrármérnök, feltaláló és ENSZ-szakértő

Elhunyt Puskás Ferenc agrármérnök, feltaláló és ENSZ-szakértő, a Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE) elnöke.

Puskás Ferenc gyászkép

Puskás Ferenc gyászkép

Puskás Ferenc a Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesülettel az alig 360 lelkes Uszka lakosainak életlehetőségeit igyekezett egy komplex program keretében javítani A több mint 80 %-a cigány származású lakossal végzett munkájáról 2006-ban önmaga így nyilatkozott:
A Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE), az indiai Bihar állam Ranchi járásában létrehozott Krishi Gram Vikas Kendra alapítvány képességfejlesztő programjának magyar adaptálása céljából indiai támogatással 2003-ban alapított, politikától független, országos hatáskörű, nonprofit, civil szervezet. Elsődleges célja az elszegényedett falusi lakosság életfeltételeinek javítása önkéntes alapon működő, ingyenes, képességfejlesztő gyakorlati oktatással. A képességfejlesztő programok alanyai lehetnek a munkanélküli és szociális ellátásból kiszorult, de még munkaképes korú személyek, a pályakezdő, munkanélküli fiatalok, a munkanélküli- és szociális segélyben részesülő – de közhasznú munkát nem végző – falusi emberek, nemre, származásra, nemzetiségi- és kisebbségi hovatartozásra, valamint vallási- és világnézetre való tekintet nélkül.

Puskás Ferenc munkássága sokkal több tanulmányozást igényelt volna, de nem kapott több figyelmet.

Reá most Mújdricza Péter “Az uszkai kísérlet” című a Liget 2007/3-as és a Postcriptum 2007/3-as számában megjelent 2006-os írásával emlékezünk.

Továbbá még egy friss írást osztunk meg Mújdricza Pétertől “Puskás Ferenc (1936-2020)… azt üzente, TALPRA MAGYAR-FÖLD!” címmel. Ezúton is köszöjük Péternek, aki személyes tapasztalatán keresztül mutatja be, milyen nagyszerű ember is volt Feri bá’.

Továbbá olvasásra javasoljuk a róla szóló “Vannak felelősök” című és “A kis falvak és az életképesség” című cikkeket.

Nyugodjék békében!

 

Vélemény, hozzászólás?