Nagyapám Háza programsorozat

Nagyapám Háza programsorozat

Hagyományos házépítő képzés

 

Krizsán András 2012-ben hozta létre a Nagyapám Háza programsorozatot.

Programok célja a hagyományos építés kultúra fenntartása, mesterségek továbbélésének és megmaradásának segítése. Év első felében előadás sorozat zajlik, míg a nyári időszakban építőtáborokban való részvétellel lehet elmélyülni.

Kezdetekben kis létszámú mester-inas képzésben folytak a nyári alkalmak, amikor a pályázók – javarészt hallgatók- 4 hetet tölthettek el az őt fogadómesternél. A fogásokon túl, szoros barátságokat is szőhettek egymás között. Kislétszámú egy, maximum két fős táborok voltak, így egy tanulóra sok idő juthatott.

2015-től a Sárkollektíva egyesülete vette a kezébe a programsorozat irányítását. A jelentkezési és tábor szervezés megváltozott. Már több, tíz-tizenöt főt is befogadó táborok szerveződtek, kitágítva mindenkinek a lehetőséget, hogy bekapcsolódhasson a programokba. A tavaszi előkészítő folyamatok is ekkor kapták meg a dupla lépcsős előrejutást a projektbörze és táborköze kialakulásával.

2019-től Sárkollektíva megszűnt. Ekkor Radev Gergő vette át a szervezést.

2021-től projettoborzás pályázati formája került előtérbe, így színesítve a már kialakult táborok sorát. Felpezsdítve a projektet övező állóvizet, elérve a legmagasabb 10 esemény helyszínt. 2022-ben jubilál a sorozat, ebben az évben a közös egység létrehozása a cél. Vagyis, hogy kerek egészként kezelhető, mindneki számára érthető legyen.

​Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) és Falufejlesztési Társaság közös gondozásában folyamatos fejlődében és szakmailag magas színvonalon volt képes az eddig táborokat elvégezni.

Támogatóink: Magyar Művészeti Akadémia (MMA), Teleki Alapítvány

További részleteket a nagyapamhaza.com oldalon olvashatnak a kedves érdeklődők

Hozzászólások lezárva.