A Falufejlesztő Akadémia gyenesdiási előadásai

A Falufejlesztő Akadémia 2020. évi programsorozatának második állomásán, Gyenesdiáson a kreatív ipar kérdését és annak szerepét a vidékfejlesztésben járták körül a tanácskozók.

Fáy Dániel a Falufejlesztési Társaság elnöke Kemény Bertalan azon módszeréről beszélt, ahogy személyes látogatásai során beazonosította az egyes falvak, térségek igényeit. Ahogy bejárta a magyar falvakat, megkereste a hangadókat, figyelte a falu életét, megértette, hogy milyen szükség van a helyi tudással bíró emberre, a ma már közel 1500 helyszínen élő és dolgozó falu-, vagy tanyagondnokokra, akik felvállalják a megszűnt, hiányzó szolgáltatások nyújtását, a társadalmi életből kiesők visszakapcsolását a falu életébe és a közösségfejlesztést a helyi lakosság körében.

A mára megváltozott környezetben ugyanúgy érvényes, hogy csak személyes jelenléttel lehet teljes képet alkotni az adott falu helyzetéről. Azokhoz hasonlóan, akik Kemény Bertalan tanítványaiként éhezték a Falufejlesztési Társaság körében megjelenő tudást, a jó példákat és azokat hazavitték, velük kovászként kelesztették a vidéket, újra szükség van kreatív emberekre. Az új szabályok között működő falvakban olyan jelenségek és fejlesztési támogatások tűntek fel (ld. falusi CSOK, Magyar Falu Program), amelynek mentén ismét kreatív emberek léptek ki a komfortzónáikból és jelentek meg életvitelszerűen a falvakban, újratöltve azokkal gondolkozó emberekkel és modern technológia használattal.

Kiemelte, hogy a Falufejlesztő Akadémia a térségi gondolkozás erősítését és a helyben aktív és kreatív fiatal gazdasági szereplők bevonását célozza népszerűsíteni. „Nagyon fontos a fejlesztés sikeréhez a helyben élők képzése, fejlesztése, együtt növekedése, és a közösség fejlesztése a település múltjára építve”.

 

Egyben meghívta a résztvevőket és az érdeklődőket 2020. szeptember 24.-ére Terénybe, ahol a Falufejlesztő Akadémia következő állomásán a térségi gondolkozásról fogunk tanácskozni.

 

Az előadások ezen a Youtube lejátszási listán tekinthetőek meg.

Fáy Dániel elődását pedig itt nézhetik meg:

Vélemény, hozzászólás?